В Греції перезавантаження влади: вибори 20 вересня, Ципрас пішов у відставку

Четвер, 20 серпня 2015, 22:13

В четвер ввечері грецький прем’єр Алексіс Ципрас, як і очікувалося, офіційно подав у відставку.

Як повідомляють грецькі ЗМІ, звернення прем'єра до народу транслювалося в ефіра національних телеканалів.

Ekathimerini зазначає, що в телевізійному зверненні він пообіцяв "невідкладно" підписати подання про відставку на ім’я президента Прокопіса Павлопулоса. Це означає, що вже ближчим часом в Греції мають відбутися дострокові парламентські вибори та сформований новий уряд.

"Я повідомляю про складення повноважень мого уряду, складення моїх повноважень. Вам знову потрібно вирішити, чи можемо ми продовжувати нашу політику, шлях, яким ми зараз йдемо, в переговорах з кредиторам. Вам належить вирішити, чи надасте ви нам ще однин мандат. Вам вирішувати", - заявив Ципрас.

За грецьким законодавством, підготовка до позачергових виборів у такій ситуації є дуже швидкою – джерела свідчать, що голосування має відбутися вже за місяця, 20 вересня.

З допомогою дострокових виборів Ципрас має намір позбавитися від внутрішньої опозиції у власній партії СІРІЗА, яка прийшла до влади лише цього року. Як відомо, розкол в СІРІЗА стався через те, що уряд на чолі з Ципрасом погодився на програму економії, запропоновану західними кредиторами.

Інформація про те, що Ципрас може оголосити дострокові вибори у зв'язку з розколом в партиї щодо нової угоди з кредиторами на 86 млрд євро, вперше з'явилася вранці 20 серпня.

Як повідомляли ЗМІ, грецький прем'єр планував зустрітися зі своїми провідними радниками у четвер вдень перед тим, як прийняти остаточне рішення.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.