Без змін Шенгенська угода опиниться під загрозою - глава МЗС Італії

Середа, 26 серпня 2015, 13:18

Без внесення змін до правил надання притулку в ЄС Шенгенська угода опиниться під загрозою.

Про це заявив міністр закордонних справ країни Паоло Джентілоні в інтерв'ю виданню Corriere Della Sera.

За його словами, нелогічно використовувати Дублінську конвенцію (покладає ключову відповідальність на розгляд прохань про надання притулку на країну в'їзду - Ред.), розроблену 25 років тому.

"Феномен (міграції) значно змінився в контексті кількості, країни походження та навантаження для окремих держав (ЄС)", - наголосив він.

Як зазначив Джентілоні, Європі потрібна нова справедлива система розподілу біженців між собою, яка б запобігала їхньому накопиченню у "найбільш багатих та щедрих" країнах.

"Мігранти прибувають до Європи, а не до Італії, Греції, Німеччини чи Угорщини. Так як це працює зараз, швидше за все, поставить під питання Шенген і змусить повернутися до старих кордонів: але обмежувати вільне пересування людей - означає підірвати один із стовпів Європи", - наголосив італійський міністр.

Як підкреслив Джентілоні, Італія "робить все та навіть більше, рятуючи десятки життів та приймаючи біженців".

"Проте просити  Грецію та Італію виконати домашнє завдання з міграції  - це все одно, що сказати країнам, постраждалим від повені, прискорити виробництво парасольок",  - зазначив він.

Як відомо, раніше міністр внутрішніх справ Німеччини Томас де Мезьєр вважає, що Шенгенська угода може бути під загрозою.

Нагадаємо, раніше єврокомісар з питань міграції Дімітріс Аврамопулос заявив, що Європа зіткнулася з найбільшою кризою, пов’язаною з мігрантами, з часів Другої  світової війни.

Зокрема, як зазначалося, в липні до кордонів з ЄС прибули рекордні 107 тисяч мігрантів.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.