Франція офіційно розірвала контракт з РФ на продаж "Містралів"

оновлено
Четвер, 6 серпня 2015, 00:01

Росія і Франція домовилися щодо розриву контракту на постачання двох вертольотоносців типу "Містраль", які залишаться у власності Франції.

Єлисейський палац оголосив про досягнення відповідних домовленостей у середу ввечері, йдеться на сайті президента Франції.

"Президент Франції Франсуа Олланд та президент Росії Володимир Путін "провели переговори в другій половині дня і підтвердили, що Франція і Росія досягли угоди про розірвання договору, підписаного в 2011 році", - йдеться у повідомленні Єлисейського палацу.

Згідно з домовленостями, Франція "виключно та повністю" відшкодовує Росії суму авансу за кораблі.

З повідомлення випливає, що французька сторона не повинна буде здійснювати штрафні виплати за зрив контракту. Слід зазначити: досі російські джерела стверджували, що сума, яку поверне Франція, буде значно більшою за сплачений російською стороною авансовий платіж у 800 млн євро.

Зокрема, звучала прогнозна сума в 1,2 млрд євро.

Також Єлисейський палац заявив, що встановлене на "Містралях" російське обладнання після розриву контракту буде демонтоване і передане Росії: "Російське обладнання, встановлене на суднах, буде повернуто". Демонтаж обладнання має розпочатися в вересні.

 

Єлісейський палац окремо зазначив, що Франція має право вільно розпоряджатися кораблями, тобто жодних обмежень на їх продаж не встановлено. Раніше Париж проводив переговори з Китаєм, Канадою, Сингапуром та Єгиптом  про продаж Містралів. 

В повідомленні наголошується, що наразі питання "Містралів" є закритим.

Нагадаємо, перший з вертольотоносців – "Владивосток" Франція мала передати Росії в листопаді минулого року, однак в зв’язку з підтримкою Росією сепаратистів на сході України цього так і не сталося.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.