Румунія викликала посла Угорщини через будівництво стіни від мігрантів

Четвер, 17 вересня 2015, 08:26

МЗС Румунії викликало посла Угорщини в Бухаресті після заяви Будапешта про намір продовжити зведення загороджень уздовж кордону, щоб зупинити потік біженців.

Про це йдеться в заяві МЗС Румунії.

"Державний секретар Румунії Міністерства закордонних справ підтвердив позицію щодо зведення огорожі на кордоні між двома державами-членами ЄС, що такий жест не є політкоректним і суперечить європейському духу", - йдеться в заяві.

Відзначається, що Румунія не розуміє рішення угорських властей, так як в районі, де планується зведення загородження, не зафіксовано напливу мігрантів.

"Румунія виходить з того, що європейський дух базується на взаєморозумінні і співпраці, і хотілося б, щоб Угорщина виконувала свої зобов'язання. В іншому випадку, двосторонні відносини між двома країнами і стратегічне партнерство не буде ефективно побудовано на основі взаємної довіри та в дусі прагматичного співробітництва", - зазначили в румунському МЗС.

Румунська сторона також заявила про неприпустимість публічних нападок угорських властей на адресу прем'єр-міністра Віктора Понти.

"Заяви міністра закордонних справ Угорщини є неповагою до особистості прем'єр-міністра, уряду Румунії та румунських державних органів, і, швидше за все, покликані відвернути увагу від реальних проблем", - йдеться в повідомленні.

Нагадаємо, поліція Угорщини застосувала сльозогінний газ і і водомети проти мігрантів, які намагаються прорватися кріз загорожу на кордоні з Сербією.

Як повідомлялося, 15 вересня через міграційну кризу угорський уряд оголосив про надзвичайний стан в двох районах поблизу сербського кордону.

Крім того, з 15 вересня набуло чинності нове міграційне законодавство Угорщини, яке ускладнює прибуття мігрантів до країни і дозволяє їх затримувати.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.