РНБО зняв санкції проти шести іноземних журналістів

Четвер, 17 вересня 2015, 15:41

РНБО підтримала пропозиції президента України щодо зняття санкцій з окремих європейських журналістів.

Про це повідомляє прес-служба РНБО.

Зі списку виключили британців Антона Чічерова, Емму Уеллс та Стіва Росенберга, німця Міхаеля Рутца та іспанців Хосе Памплієгу, Антоніо Родрігеса і Анхеля Мануеля Састре.

РНБО зазначає, що враховуючи значний суспільний резонанс та стратегічне значення відносин з Євросоюзом, Рада національної безпеки і оборони України підтримала пропозицію президента України щодо скасування санкцій проти європейських журналістів.

У Радбезі зазначили, що у санкційний список були включені іноземні громадяни, через діяльність, або публічні виступи яких сприяли терористичним проявам на території України, дезінформували міжнародну громадськість щодо подій на окупованій територій, або які незаконно перетинали державний кордон України, з метою проникнення на окуповану територію.

"Так, наприклад, іспанський громадянин Сесар Відаль виступав спостерігачем на незаконному референдумі, а також робив заяви про штучний характер України як держави. Зокрема він стверджував: "…Ця штучна нація, яка зветься Україною, використовується в якості зброї для погроз Кремлю", - йдеться у повідомленні.

Раніше депутат Європарламенту Ребекка Хармс заявила, що президент Порошенко припустився великої помилки, внісши до списку журналістів.

В Єврокомісії висловили здивування і стурбованість з приводу санкцій проти західних журналістів, введених Україною.

Як повідомлялося, що в рішенні про запровадження українських санкцій, яке президент Порошенко ввів у дію в середу ввечері, окрім сепаратистів, їхніх прибічників та посадовців РФ опинилася також низка журналістів відомих європейських медіа та один власник ЗМІ в Угорщині.

У переліку присутні 388 прізвищ.  Серед них близько 10 журналістів відомих незалежних ЗМІ, що працюють в ЄС, а також світових ЗМІ – Die Zeit, BBC world news, El Pais. Всім їм винесена заборона на в’їзд в Україну.

В корпорації БіБіСі назвали ці санкції "ганебною атакою на свободу ЗМІ".

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: