Угорщина: "нарізка" виборчих округів на Закарпатті порушує права меншин

П'ятниця, 25 вересня 2015, 12:52

Центральна виборча комісія створила виборчі округи таким, чином, що представники угорського населення можуть не потрапити до Закарпатської обласної ради, а це порушує права меншин.

Зокрема, голова державного секретаріату уряду Угорщини Арпад Янош Потапі висловив жаль у зв'язку з таким  рішенням ЦВК України, пише Мукачево.net.

В угорському уряді вважають, що подібна "нарізка" округів є безглуздою - адже Берегівський район, де проживає переважна більшість угорськомовного населення Закарпаття, поділено на чотири округи, які до того ж не стикуються один з одним. А це є грубим порушенням українського Закону про вибори.

"Модель нових кордонів виборчих округів може негативно вплинути на шанси потрапляння представників угорців до Закарпатської обласної ради, навіть у той час, коли дві угорські орuанізації об'єднали свої зусилля для того, аби представляти інтереси угорців", - повідомили в офісі прем'єр-міністра Угорщини Віктора Орбана.

Йдеться про угоду між організаціями KMKSZ та UMDSZ, в якій йдеться про їхню співпрацю на місцевих виборах.

Державний секретаріат з національної політики Угорщини заявляє, що надає великого значення тому, аби в Україні дотримувалися європейських норм, в тому числі прав та інтересів національних меншин.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.