Клімкін: Путін може погодитися на розміщення миротворців на сході України

Субота, 26 вересня 2015, 11:10

Президент РФ Володимир Путін заявив, що може погодитися на розміщення міжнародних миротворців на сході України.

Про це в інтерв'ю The Independent заявив глава МЗС України Павло Клімкін.

За словами Клімкіна, таку готовність Путін озвучував в ході неофіційних переговорів під часа зустрічі у Мінську на початку 2015 року. Однак, як зазначає видання, з того часу президент РФ не дав жодного публічного знаку, який би свідчив про готовність до такого кроку.

Як зазначив Клімкін,  на територіях, тимчасово окупованих, необхідно мати "стабілізуючу силу,  нейтрального арбітра".

Миротворцями, за його словами,  можуть бути "війська ООН або представники з числа силових структур ЄС".

Глава МЗС зауважив, що реакція російської сторонни на пропозиції Києва щодо введення миротворчих сил на території Донбасу будуть "лакмусовим папірцем" для "Мінських домовленостей".

"Якщо Росія дійсно зацікавлена у стабільності і деескалації конфлікту, вона буде сприймати миротворців як кращий шлях. Якщо вони не готові прийняти їх – це скаже вам все, що вам потрібно знати про ... політичну волю Москви для реалізації "Мінська", - зазначив Клімкін.

Як відомо, раніше президент Петро Порошенко заявив, що питання запрошення миротворців на Донбас лишається актуальним іне виключив, що дане питання буде розглядатися у Нью-Йорку під час Генасамблеї ООН .

"Для забезпеченя сталого режиму деескалації ми маємо запровадити миротворців", - заявив Порошенко. За словами президента, на першому етапі миротворці повинні забезпечити свої функції на лінії зіткнення, а через декілька тижнів - забезпечувати деескалацію вздовж лінії державного кордону України.

70-та сесія Генасамблеї ООН відкрилася у  штаб-квартирі ООН в Нью-Йорку 15 вересня. Щорічні загальні дебати Генасамблеї пройдуть з 28 вересня по 3 жовтня. 

Українська правда

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.