Суд ЄС розпочав слухання скарг Азарових на санкції Євросоюзу

Середа, 30 вересня 2015, 15:37

Суд ЄС розпочав розгляд скарг екс-прем'єр-міністра України Миколи Азарова та його сина Олексія на Європейський Союз за застосовані проти них санкції.

Слухання відбулися у середу в Люксембурзі, повідомляє УНІАН.

Представники Азарових стверджують, що рішення застосувати санкції проти цих осіб "було більше політичним, ніж юридичним".

"Єдиний матеріал, який мала Рада, це лист генерального прокурора, але довіра до нього та відправлених документів перебуває під питанням", - сказав адвокат Габріель Ланскі.

Як ілюстрацію "низької якості української влади" адвокат вказав на "чорний список", який нещодавно був ухвалений для іноземних журналістів.

Також Ланскі вважає, що Рада ЄС не "застосувала високого рівня юридичні стандарти, яких від неї можна очікувати".

Представник Ради ЄС, у свою чергу, заявив, що "отримані від влади України високого рівня документи - не лише клапоть паперу". "Тому Рада вважала, що, на додаток до інших матеріалів, цього було достатньо для того, щоб включити цих осіб у цей список", - сказав Поль Хікс.

Він також відкинув наявність "будь-яких політичних мотивів при ухваленні рішення". Представник Євросоюзу наголосив, що не поділяє точку зору адвокатів Азарових стосовно того, що "в Україні немає верховенства права".

В інтерв'ю журналістам Ланскі, відповідаючи на запитання стосовно перспектив виграти цю справу, сказав: "Я не почав би цю процедуру, якби не був оптимістичним стосовного того, що я виграю. Європейська Рада поклалася на листа з офісу генерального прокурора України, але цей лист не є достатньою основою для дій Європейської Ради. Розслідування, яке проводиться в Україні стосовно колишнього прем'єр-міністра, з моєї точки зору, не відповідає необхідним критеріям Конвенції прав людини та не відповідає українському законодавству".

На запитання щодо доцільності розгляду скарги Олексія Азарова у ситуації, коли ЄС не продовжив дію застосованих до нього обмежувальних заходів, адвокат відповів: "Цей суд вирішує нашу скаргу стосовно того, що санкції були незаконні. У справі Олексія вже немає існуючих санкцій, але цей суд повинен вирішити, чи з самого початку санкції стосовно обох осіб були законними, чи ні".

Коментуючи терміни ухвалення рішення у скаргах, Ланскі зазначив, що цей суд - "дуже відповідальна інституція ЄС, і він робить дуже кропітку роботу".

"Він це буде робити і в цій справі. Тому це займе певний час", - наголосив він.

Як повідомлялося, 23 вересня Європейський суд розпочав розгляд скарги колишнього першого віце-прем'єра України Сергія Арбузова проти Європейського Союзу за застосовані проти нього санкції.

Також до Ради ЄС через введення санкцій позиваються колишній президент Віктор Янукович, його старший син Олександр Янукович, колишні міністр доходів і зборів Олександр Клименко, міністр екології Едуард Ставицький, перший віце-прем’єр Сергій Арбузов, генеральний прокурор Віктор Пшонка, його син, колишній народний депутат Артем Пшонка, нинішній народний депутат Сергій Клюєв, екс-глава Адміністрації президента Андрій Клюєв, бізнесмен Сергій Курченко та інші.

У березні 2015 року стало відомо, що ЄС зняв санкції з колишніх радників Януковича Андрія Портнова та Ігоря Калініна, екс-голови СБУ Олександра Якименка та сина екс-прем’єр-міністра Азарова - Олексія.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.