НАТО просить Україну не стукати в двері, хоч вони й відкриті – Порошенко

виправлено
Субота, 5 вересня 2015, 22:15

Президент Петро Порошенко вважає, що Північно-Атлантичний альянс відмовить Україні в членстві, якщо Київ звернеться з таким проханням.

Про це він заявив в інтерв’ю українській службі радіо "Голос Америки".

"Чи буде зараз членство в НАТО проголосоване, щоб запросити Україну? Ні. І ми повністю це розумієм. Питання попросту було б провокаційним", - заявив Порошенко.

За його словами, саме через це Україна не просила у альянсу членства.

Він також нагадав, що в 2008 році Україна звернулася до альянсу з таким проханням і отримала відмову.

"У ході Бухарестського саміту НАТО було заявлено, що двері в НАТО для України відкриті. (Але) Просимо, не стукайте в ці двері. Реформуйте свою країну. Побудуйте мир в Україні разом з міжнародними партнерами. І все буде добре", - сказав президент.

(Примітка: початково у повідомленні Голосу Америки містилася помилка - в цитаті, опублікованій в суботу, були слова про те, що "двері НАТО закриті". Згодом - в неділю - видання виправило помилкове цитування)

Він також висловив впевненість, що в разі винесення питання про членство в НАТО на всеукраїнський референдум відповідь була би позитивною.

"Вперше в нашій історії більше 50 відсотків українців підтримує членство в НАТО. Дуже просто. І я, як президент України, можу прийняти рішення про проведення референдуму про членство в НАТО. Однак ви питаєте про позицію наших міжнародних партнерів", - зазначив він.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.