Болгарія попросить НАТО допомогти з охороною повітряного простору

Четвер, 1 жовтня 2015, 09:34

Болгарія має намір звернутися до НАТО з проханням про захист повітряного простору країни, як це вже робить Північноатлантичний альянс у трьох балтійських державах.

Про це повідомляє сайт Міноборони Болгарії.

За інформацією відомства, міністерство почало процедуру узгодження проекту про внесення змін до Закону про оборону і збройні сили Республіки Болгарії, який дозволить літакам союзників, спільно з болгарськими ВВС, виконувати завдання з охорони болгарського повітряного простору.

Після успішного завершення процедури погодження проект змін буде запропоновано для розгляду до Ради міністрів Республіки Болгарія, а потім відправлений на схвалення Національного зборів.

"Зміни вводяться з кількох причин, і всі вони пов'язані з необхідністю посилення потенціалу охорони повітряного простору країн всього східного флангу НАТО, в тому числі і в Болгарії", - зазначили в міністерстві.

Болгарія, яка є членом НАТО з 2004 року, має в розпорядженні 16 літаків МіГ-29 і лише чотири з них здатні до поточних операцій, в 2016-му таких лишиться тільки два. З цього і випливає потреба в модернізації.

Софія в кінці серпня підписала попередню угоду про модернізацію бойових літаків з Польщею, але російська компанія РСК-МІГ, якій належить відповідна ліцензія, висловилася проти цього договору.

Як відомо, літаки повітряної поліції НАТО вже допомагають охороняти повітряний простір Литви, Латвії та Естонії. На початку вересня Румунія дозволила літакам країн НАТО виконання завдань у своєму повітряному просторі разом з румунськими ВВС.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.