Підрахунок голосів на виборах у Білорусі був непрозорим - ОБСЄ

Понеділок, 12 жовтня 2015, 15:22

Міжнародні спостерігачі під час президентської виборчої кампанії в Білорусі не мали доступу до підрахунку голосів.

Про це йдеться в заяві на сайті ОБСЄ.

"Вибори 11 жовтня в черговий раз показали, що Білорусі як і раніше треба пройти тривалий шлях шлях у виконанні своїх зобов'язань у рамках ОБСЄ щодо проведення демократичних виборів. Були відзначені деякі конкретні поліпшення і доброзичливе ставлення. Але деякі суттєві проблеми, особливо під час підрахунку голосів, підривають цілісність виборів", - йдеться в заяві.

Спостерігачі відзначають, що процес голосування у день виборів був позитивно оцінений на 95% виборчих дільниць. У той же час, велика кількість спостерігачів не була допущені до перевірки списків виборців, і ідентичні підписи спостерігалися на 47 виборчих дільницях.

Повідомляється, що процес підрахунку голосів був негативно оцінений на 30% дільниць, де були спостерігачі, що свідчить про суттєві проблеми.

"11 жовтня виборці мали можливість зробити свій вибір гласно в присутності багатьох вітчизняних і міжнародних спостерігачів. Однак, процедура підрахунку голосів має бути істотно поліпшена. Вибори не обмежуються днем голосування. Тому Білорусі необхідно провести правову реформу для забезпечення ретельного конкурентного політичного середовища. Це є ключовою умовою довгострокової стабільності демократичного ладу в країні", - відзначили в ОБСЄ.

Як повідомлялося, на виборах президента Білорусі, що відбулися в неділю 11 жовтня, переміг Олександр Лукашенко, набравши 83,49% голосів.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.