Мирні переговори в Сирії мають розпочатися з участю Асада - МЗС Польщі та Бельгії

Середа, 14 жовтня 2015, 10:36

Мирні переговори з участю Асада, але майбутнє Сирії – без нього. Так вирішення конфлікту в Сирії бачать міністри закордонних справ Польщі та Бельгії.

Як повідомляє Польське радіо, Ґжеґож Схетина та Дідьє Рейндерс зустрілися у Варшаві, при нагоді візиту бельгійської королівської пари до Польщі.

На переконання Схетини, участь чинного президента Башара аль-Асада у першій фазі розмов про врегулювання конфлікту є необхідною: "Без президента Асада неможливим був би сам початок розмов. Але ми глибоко переконані, що майбутнє Сирії та вирішення цього конфлікту асболютно неможливе з президентом Асадом. Тому зараз шукаємо найкращий вихід з цієї ситуації. Прагнемо якомога швидше досягнути припиненя вогню та почати переговори. Все, що буде пізніше, залежатиме від сторін, які братимуть часть у цих преговорах, та від ефектиності дипломатичних зусиль", - сказав він.

На переконання Рейнольдса, співпраця з Башаром аль-Асадом є потрібною у перехідний період, але майбутнє Сирії слід будувати без нього: "Коли нам вдасться опрацювати перехідне вирішення – після цього слід покликати уряд, в якому Башара аль-Асада не буде. Уявімо це таким чином, що необхідно опрацювати перехідну ситуацію, в якій співпрацюємо з теперішнім режимом, але в кінцевому етапі цього процесу сформується уряд без теперішнього президента", - заявив Дідьє Рейндерс.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.