В Італії знову розглянуть справу жінки, страченої за чаклунство 300 років тому

П'ятниця, 16 жовтня 2015, 19:31

Суд в Італії заслухає справу Марії Бертолетті Толдіні, яка була обезголовлена за чаклунство в 1716 році в італійському селі Брентоніко.

Про це пише британське видання The Guardian.

За даними місцевих істориків, 60-річна Марія Бертолетті Толдіні була незвичайною жінкою. Вона була бездітною вдовою, яка повторно вийшла заміж перед своїм арештом у серпні 1715 року.

Згідно з документами, її визнали винною у вчиненні таких злочинів, як вбивство дітей, нанесення шкоди місцевим виноградникам, поширення єресі та богохульство. Її навіть звинувачували в тому, що вона кинула п'ятирічну дитину в казан з киплячим сиром.

Толдіні публічно обезголовили і спалили на тому місці, де зараз розташовується парк села Брентоніко.

Місцевий міністр культури Квінто Каналі домагається того, щоб люди, знайомі з законами того часу, провели повторне слухання справи, "вступили в сутичку з жорстоким періодом в історії Європи і позбавили його фольклорного романтизму". Він вважає, що було скоєно невиправдане вбивство.

Історик Карло Андреа Постінгер, який вивчав документи того періоду, заявив, що багато чого невідомо в історії зі звинуваченням Толдіні в чаклунстві.

Але він припустив, що, як і інші жінки, вона, ймовірно, стала мішенню членів своєї сім'ї та близьких соратників через сварку. Її звинуватили, швидше за все, за її "статус" бездітної вдови. Толдіні була однією з останніх жінок, звинувачених у чаклунстві в цьому регіоні.

Більшість істориків вважають, що 50-60 тисяч людей, переважна більшість яких були жінками – були вбиті за чаклунство в Європі з кінця 15 століття і до початку 18 століття. Жінок часто піддавали тортурам і змушували зізнатися і звинувачувати інших у використанні чаклунства.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.