США планують продати 4 бойових кораблі Саудівській Аравії за $11 млрд

Вівторок, 20 жовтня 2015, 09:51

Пентагон повідомив Конгрес США про плани щодо продажу Саудівській Аравії чотирьох літоральних бойових кораблів на суму $11,25 млрд, щоб підтримати обороноздатність своїх союзників у Перській затоці після ядерної угоди з Іраном.

Про це повідомляє Bloomberg із посиланням на чиновників Міноборони США.

За словами співрозмовника, державний департамент схвалив продаж кораблів, що дозволяє Саудівській Аравії укласти контракт, якщо тільки Конгрес не блокуватиме операцію.

Літоральний бойовий корабель 

Кораблі є частиною планової модернізації та заміни старих суден американського виробництва ВМФ Саудівської Аравії.

Саудівська Аравія та інші сунітські арабські держави незадоволені, що в обмін на стримування ядерної програми, шиїтський Іран отримає звільнення від економічних санкцій і доступ до мільярдів доларів заморожених коштів.

Військове втручання Росії в Сирії, яка разом з Іраном підтримує президента Башара Аль-Асада, тільки збільшило релігійну напруженість у регіоні.

Бойовий корабель прибережної зони (літоральний бойовий корабель) призначений для дій в прибережних водах і мілководних районах моря з метою забезпечення безпеки судноплавства у власній прибережній зоні і в найбільш важливих районах морського судноплавства.

В даний час в рамках програми розроблені і знаходяться на початковій стадії провадження два проекти бойових прибережних кораблів.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.