Референдум у Нідерландах не загрожує ратифікації Угоди про асоціацію - Клімкін

Вівторок, 20 жовтня 2015, 13:46

Референдум у Нідерландах щодо ратифікації парламентом країни Угоди про асоціацію між Україною та ЄС є дорадчим і не має зобов’язуючої сили.

Про це заявив міністр зовнішніх справ Павло Клімкін, повідомляє УНІАН.

"Цей референдум не має, звичайно, зобов'язуючої і юридичної сили, оскільки формально у Нідерландах процедура ратифікації завершена, але ми дуже тісно працюємо, і не тільки з урядом Нідерландів, а й з нашими друзями і партнерами. Ми працюємо з неурядовими організаціями і з парламентаріями", - сказав Клімкін.

За його словами, ініціатива проведення референдуму належить організаціям, які є євроскептичними. "Для нас дуже важливо пояснити усім, що Угода про асоціацію - це логіка європейських реформ в Україні. Логіка набуття нами європейських стандартів", - наголосив міністр.

Клімкін упевнений, що дорадчий референдум у Нідерландах не вплине на процедуру ратифікації Угоди про асоціацію у цій країні.

"Наші голландські друзі і партнери в наступному півріччі головують у Європейському Союзі, і ми дуже сподіваємося на їхню допомогу у багатьох питаннях, і в тому числі у плані просування на шляху до безвізового режиму", - заявив міністр.

Як повідомлялося, виборча комісія Нідерландів оголосила про те, що консультативний референдум щодо Угоди про асоціацію Україна-ЄС буде проведений навесні наступного року.

Раніше в Нідерландах зібрали необхідну кількість підписів для проведення консультативного референдуму щодо ратифікації Угоди про асоціацію з Україною.

Зібрати підписи вдалося завдяки інтенсивній онлайн-кампанії сатиричного блогу GeenStijl, групи громадян Burgercomite ЄС ("Комітет громадян ЄС") і євроскептичного мозкового центру "Форум для демократії".

Як відомо, парламент Нідерландів завершив процедуру ратифікації Угоди про асоціацію між Україною та ЄС 7 липня.

Детально про організаторів референдуму - в статті ЄвроПравди "Історія голландського підвалу, що загрожує асоціації України та ЄС".

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.