В ЄС можуть штрафувати за безкоштовне використання відео в інтернеті

Середа, 21 жовтня 2015, 13:00

Невдовзі в ЄС можуть розпочати штрафувати за використання будь-якого відео в інтернеті з порушенням авторських прав.

Про це йдеться у рішенні Європейського суду справедливості.

Суд ЄС розглядав справу австрійського онлайн-видання New Media Online, якому належить інтернет-газета Tiroler Tageszeitung online.

Австрійське управління зв’язку зобов’язало компанію привести відео, яке розміщене на сайті газети, у відповідність до законодавства країни у частині оформлення такого відеоконтенту, як телепрограма. Таким чином, компанію зобов’язали виконувати всі вимоги законодавства, яких дотримуються традиційні телекомпанії у частині комерційного використання такого відео.

Компанія New Media Online звернулась до Адміністративного суду Австрії за роз’ясненнями щодо трактування Директиви ЄС про надання аудіовізуальних послуг.

Сьогоднішнім своїм рішення Адміністративний суд Австрії встановив, що надання на сайті інтернет-газети відеоінформації, яка стосується місцевого суспільно-політичного, спортивного життя або відео розважального змісту, підпадає під визначення "програма" європейської Директиви.

Згідно з рішенням суду, відео на сайті інтернет-видання становить конкуренцію для випусків новин і телепрограм регіональних мовників, тобто, по суті, нічим не відрізняються від тих "аудіовізуальних медіа-послуг", які надаються традиційними ЗМІ.

Відтак, надання відео на сайті інтернет-видання має підпадати під дію законодавства, яким регулюється діяльність традиційних медіа, зокрема, у частині комерційного використання відео.

Таким чином, у тому випадку, якщо рішення не буде скасоване, в Австрії створюється прецедент, який дозволить зобов’язати інтернет-ЗМІ сплачувати ренту за авторські права.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.