Проросійська партія КОРВіН може пройти до польського Сейму

Понеділок, 26 жовтня 2015, 08:15

Внаслідок парламентських виборів, що відбулися в неділю, проросійська партія КОРВіН може пройти до польського Сейму.

Про це свідчать оновлені результати екзит-полів, проведених IPSOS на замовлення телеканалів TVN24, TVP та Polsat News, пише Gazeta Wyborcza.

Зокрема, згідно з екзит-полами, КОРВіН отримує 4,9%, що є дуже близьким до виборчого порогу, який складає 5%.

Як відомо, лідером партії КОРВіН є скандальний польський євродепутат Януш Корвін-Мікке, який  відомий своєю антиукраїнською позицією, симпатією до російського президента, а також нестандартною поведінкою. Зокрема, він піднімав руку в нацистському привітанні під час засідання Європарламенту.

Як показують оновлені результати, опозиційна партія "Право і справедливість" здобуває переконливу перемогу та отримує 38% голосів виборців.

 

За нею йде правляча  Громадянська платформа, за яку проголосували 23,4% поляків.

На третьому місці розмістився рух Кукіз-15, заснований рок-музикантом Кукизом, який отримує 9,1%.

Також до парламенту потрапляють новостворена партія Новочесна з 7,2% та Польська селянська партія з 5,7%.

Варто зауважити, що результат ПіС виявився значно вищім за прогнози соціологів, які грунтувалися на опитуваннях тижневої давнини. Водночас, партія влади дістала результат, менший за прогнозований.

Не виключено, що перемогу опозиції посилив п'ятничний скандал - у Вроцлаві затримали заступницю міністра юстиції,яка сіла за кермо п’яною та чинила опір поліції.

Прем'єр-міністр Польщі Ева Копач, виступаючи в штабі після завершення виборів, визнала поразку та привітала опонентів з перемогою.

Деталі та обставини виборів - в публікації Європравди "Як гартувалась Варшава: репортаж з виборів, що змінили владу в Польщі".

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.