США можуть збільшити свою військову присутність в Іраку та Сирії – ЗМІ

Вівторок, 27 жовтня 2015, 10:12

Президент Обама на сьогодні розглядає можливість направлення нових спеціальних підрозділів для проведення наземних операцій на території Сирії та Іраку.

Про це пише видання Washingtonpost з посиланням на власні джерела в Пентагоні.

За словами співрозмовників видання, військові радники Обами порадили йому збільшити залученість американських військових до бойових операцій на боці союзників США в Іраку, Сирії та Афганістані.

Такі кроки, спрямовані на розширення військової участі армії США у затяжних конфліктах за кордоном, означають те, що Білий дім не задоволений прогресом у боротьбі з "Ісламської державою".

На тому, щоб залучити американських радників до бойових операцій протии ІДІЛ наполягає нинішній міністр оборони США Ештон Картер.

Суть пропозицій Картера полягає у тому, щоб залучити невелику кількість американських радників до наземних операцій у Сирії.

Передбачається, що нові спеціальні підрозділи будуть працювати з помірною сирійською опозицією, а також, можливо, з деякими групами повстанців-курдів, такими як Народна армія захисту, що нещодавно здобула кілька перемог проти військ "Ісламської держави".

Наразі обговорення цього питання триває, і президент Обама ще не ухвалив остаточного рішення. Але воно має бути ухвалене на цьому тижні.

Як зазначають чиновники в адміністрації Білого дому, окрім направлення спеціальних військових підрозділів, Обама на сьогодні розглядає ще кілька варіантів посилення боротьби проти ІДІЛ, які передбачають різні опції: від забороненої для польотів зони над Сирією та Афганістаном до створення буферної зони навколо території, яка контролюється "Ісламською державою". Останній варіант потребує залучення десятків тисяч військових і тому навряд чи буде схвалений, відзначають в адміністрації.

Також виданню стало відомо, що Пентагон наразі розробляє плани щодо збереження військової присутності США у Афганістані після президентства Барака Обами.

Як відомо, раніше Обама заявив, що 5500 військовослужбовців залишаться в Афганістані до 2017 року для контртерористичних операцій проти залишків "Аль-Каїди" та "Ісламської держави".

Нагадаємо, 24 жовтня стало відомо, що спецпредставник президента США в глобальній коаліції, яка займається протидією ІДІЛ, генерал Джон Аллен йде у відставку наступного місяця.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.