ЄС та Косово підписали Угоду про стабілізацію та асоціацію

Вівторок, 27 жовтня 2015, 16:14

Угода про стабілізацію та Асоціацію між Європейським Союзом та Косово підписали сьогодні в Страсбурзі.

Про це повідомляє сайт Єврокомісії.

Після затвердження Європейським парламентом, угода, як очікується, набуде чинності в першій половині 2016 року.

Угода фокусується на дотриманні основних демократичних принципів і основних елементів, які знаходяться в основі єдиного ринку ЄС.

Вона має на меті створити зону, що дозволяє вільну торгівлю та застосування європейських стандартів в різних сферах, таких як конкуренція, державна допомога та інтелектуальна власность.

Інші положення охоплюють політичний діалог, співпрацю в різних сферах, починаючи від освіти і зайнятості, енергетики, навколишнього середовища та юстиції і внутрішніх справ.

"З метою підтримки необхідних реформ, ЄС виділяє фінансову допомогу для західних Балкан і Туреччини на загальну суму близько 11,7 млрд євро за період 2014-2020, з яких 645,5 млн виділяється Косово", - відзначили у Єврокмісії.

"Ця угода відкриває новий етап у відносинах ЄС-Косово. Вона є важливим внеском у забезпечення стабільності та процвітання в Косово та регіону в цілому. Я з нетерпінням чекаю набуття чинності угоди", - сказала верховний представник із закордонних справ і політики безпеки Федеріка Могеріні.

Раніше міністр закордонних справ частково визнаної Республіки Косово Хашим Тачі закликав ЄС прискорити інтеграцію балканських держав через ризик поширення впливу Росії та ісламських екстремістів.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.