Придністров'я хоче власний торговельний режим з ЄС

Субота, 3 жовтня 2015, 11:32

Придністров'я не буде брати участь у Зоні вільної торгівлі Молдови з ЄС та намагається домовитися безпосередньо з Брюсселем про режим своєї торгівлі.

Як повідомляє молдовський сайт "Панорама" таку заяву зробив "в. о. глави МЗС" Придністров'я Віталій Ігнатьєв.

Нагадаємо, з початку 2016 року вступає в силу положення Угоди про поглиблену і всеосяжну зону вільної торгівлі між Молдовою і ЄС, замінивши дію автономних преференцій.

 "Даний документ було укладено без найменшого урахування позиції Придністров'я і ігнорує як економічні, так і політичні інтереси республіки. В силу цього Придністров'ї одразу ж заявило про те, що не буде брати участь в режимі вільної торгівлі з ЄС і ця позиція залишається незмінною. У той же час, розуміючи, що одностороння відміна автономних преференцій ЄС призведе до погіршення і без того складної економічної ситуації, придністровська сторона звернулася до Європейського союзу з пропозицією про вироблення особливої формули торговельного режиму, яка могла б бути закріплена або окремим протоколом або іншим чином", - заявив Ігнатьєв.

За його словами, спочатку в ЄС не враховували всієї складності ситуації, регіональної специфіки, і довгий час взагалі не думали над тим, як вписати в ці нові правила Придністров'ї, але "зараз Придністров'ї веде прямі двосторонні переговори з ЄС щодо пошуку виходу з ситуації шляхом вироблення особливого механізму та надання гарантій".

Ігнатьєв зазначив, що уряд Придністров'я прораховує різні варіанти розвитку ситуації, у тому числі і варіант скасування дії автономних преференцій, і знаходиться в постійному контакті з російськими колегами, опрацьовуючи шляху переорієнтації товарообігу на ринок Російської Федерації.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.