НАТО розпочинає найбільші маневри з 2002 року

Субота, 3 жовтня 2015, 12:26

Війська країн-членів Північноатлантичного Альянсу розпочинають 3 жовтня, навчання Trident Juncture.

Як повідомляє Deutsche Welle, вони мають стати найбільшими маневрами за понад десять останніх років. Навчання мають на меті випробувати здатність Альянсу діяти у відповідь на посилення військової активності Російської Федерації, що спостерігається останнім часом.

"Мета навчань - тренування наших сил, підвищення їхньої готовності, та переконатися, що наші союзники можуть бездоганно співпрацювати разом", - заявив генеральний секретар Альянсу Єнс Столтенберг.

За словами офіційних представників НАТО, маневри не спрямовані проти Росії, навіть попри те, що через кризу в Україні нинішні відносини між Москвою та Заходом досягли найгіршого рівня з моменту завершення "холодної війни". "Теоретично, якби ми хотіли ескалації ситуації з Росією, ми могли б посунути ці навчання на схід Європи. Але ми цього не зробили", - зазначив ще на стадії планування навчань генерал-лейтенант Бундесверу Ріхард Россманіт.

Практична фаза навчань триватиме, за планами, з 21 жовтня по 6 листопада на території Італії, Португалії та Іспанії та в акваторії Середземного моря й Атлантичного океану.

 

Згідно з повідомленням, до участі у маневрах залучать 36 тисяч військовослужбовців та цивільних осіб, 130 літаків, 16 гелікоптерів та 60 кораблів та підводних човнів. Окрім країн-членів НАТО, у навчаннях візьмуть участь представники 14 країн-партнерів та спостерігачів.

До участі в спостереженняі за перебігом маневрів запросили також і Росію.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.