Суд ЄС визнав недійсною угоду про обмін даними між США та Євросоюзом

Вівторок, 6 жовтня 2015, 11:57

Угода, що передбачала спрощену процедуру передачі персональних даних компаніями з Євросоюзу в США, визнана недійсною.

Таке рішення виніс Європейський суд у Люксембурзі 6 жовтня.

У своєму рішенні Європейський суд зазначив, що угода "Safe Harbor" "("Безпечна гавань"), яка діяла протягом останніх 15 років, не усуває необхідності для місцевих контролерів конфіденційності перевіряти, наскільки американські фірми вживають адекватних заходів із захисту даних.

Без "безпечної гавані" передача особистих даних заборонена, або допускається тільки за допомогою дорогих засобів, відповідно до законодавства ЄС, яке забороняє обмін даними з країнами, що вважаються мають більш низькі стандарти конфіденційності, і США є однією з таких країн.

Судовий розгляд розпочався після того, як австрієць Максиміліан Шремс подав до суду на керівництво Facebook, звинувативши його в порушенні вимог щодо захисту особистих даних.

Він спочатку звернувся до Верховного суду Ірландії, де знаходиться європейська філія Facebook. Потім справу було передано до Європейського суду в Люксембург.

У рішенні також зазначається, що регулятор Ірландії повинен вирішити, чи має бути припинена передача даних Facebook з ЄС у США.

Такі інтернет-гіганти, як Facebook і Google, зберігають особисті дані користувачів у США. Таким чином, на них поширюються американські приписи щодо захисту персональної конфіденційної інформації, а вони далеко не такі суворі, як європейські.

Крім того, американські спецслужби, в тому числі Агентство національної безпеки, можуть легко отримати доступ до особистих даних користувачів. Це, зокрема, і послужило приводом для позову проти Facebook.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.