"Безвізовий" проект суттєво змінили перед розглядом, будуть проблеми з FATF – експерт

Вівторок, 10 листопада 2015, 11:13

Законопроекти, покликані врегулювати процедуру арешту та конфіскації активів в редакції правоохоронного комітету Ради повернуть Україну до сірого списку держав, які, відповідно до рекомендацій FATF (Міжнародна група з протидії відмиванню брудних грошей), не боряться з відмиванням грошей.

Про це заявив голова правління Центру протидії корупції Віталій Шабунін.

"Все, що блокує Державна служба фінансового моніторингу на виконання міжнародних стандартів FATF, буде розблоковуватися, бо закони в редакції правоохоронного комітету не дозволяють накласти арешт, коли немає шкоди і коли майже не доведена вина людини - а це, якщо розслідувати неупереджено, можливо тільки наприкінці справи", - сказав Шабунін.

За його словами, тільки за останні 1,5 роки Держфінмоніторинг виявив та заблокував $1,5 млрд на рахунках колишніх високопосадовців і аби не втратити ці гроші, вони мають бути арештовані на самому початку розслідування.

"Законопроекти в редакції правоохоронного комітету ускладнюють стандарти доказування та вимагають, аби на початку розслідування слідство мало повну доказову базу. На початковій стадії розслідування такої бази доказів не може бути апріорі", - підсумовує активіст.

На думку експертів, у разі ухвалення проектів законів в редакції правоохоронного комітету, вони суперечитимуть вимогам Плану дій з візової лібералізації і в такому разі їх краще взагалі не ухвалювати.

Законопроекти, які стосуються створення і функціонування агенції з пошуку та управління конфіскованих активів, нажитих корупційним шляхом, Верховна Рада розгляне 10 листопада.

Як відомо, законопроекти про агенцію з повернення та управління незаконно виведеними активами викликали чи не найгострішу дискусію в Раді. В жовтні їх з боєм, після п'яти переголосувань, ухвалили в першому читанні, а в листопаді - успішно провалили в другому. 

Читайте також - Текст висновку Мін'юсту США щодо законопроекту про нацагентство з конфіскації та управління активами

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.