Польща може подати на РФ до ЄСПЛ через розслідування аварії під Смоленськом

Вівторок, 10 листопада 2015, 15:27

Кандидат на посаду міністра закордонних справ Польщі Вітольд Ващиковський заявив, що країна подасть позов проти Росії до Європейського суду з прав людини.

Причиною є те, що затягує розслідування аварії президентського літака, який розбився в 2010 році в Смоленську, передає Gazeta Wyborcza.

"Ми будемо скаржитися в Страсбур через надмірну тривалість розслідування і подавати позов до арбітражних судів, щоб Росія повернула нам наше майно (мова йде про уламки літака - Ред.)", - наголосив кандидат в міністри.

Як наголосив він, новий уряд Польщі використовуватиме "всі дипломатичні інструменти, які є в розпорядження суверенної держави".

За словами Ващиковсього, утримування уламків "Туполєва" росіянами і затягування слідства є незрозумілим, передає "Польське радіо".

Він також зауважив, що хоча взаємини з Росією є поганими, для їх покращення необхідною є зміна з російського боку.

"Ключі до будь-якого покращення взаємин Росії з Польщею і усім європейським регіоном лежать у Москві. Це Москва розпочала війну в Грузії, Україні, а тепер веде третю війну в Сирії", - зауважив він.

"Росія погіршила відносини, порушуючи міжнародне право. Росія є геополітичним противником усього західного світу", - сказав він.

"Буде важко встановити прямий контакт із нинішньою владою в Москві, бо вона дотримується антипольської та імперської позиції", - сказав Ващиковський.

Нагадаємо, раніше повідомлялося, що міністром закордонних справ в новому уряді Польщі стане історик та дипломат Вітольд Ващиковський.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.