Росія запропонувати Сирії запустити 18-місячний процес реформ

Середа, 11 листопада 2015, 08:43

Росія хоче, щоб сирійський уряд і опозиція домовилися про запуск процесу конституційної реформи на термін до 18 місяців, з подальшими достроковими президентськими виборами.

Про це повідомляє Reuters, посилаючись на документ, складений російською стороною.

Пропозицію, що складається з восьми пунктів, складено Москвою до міжнародних переговорів щодо Сирії на цьому тижні, і не виключає участі у виборах президента Башара Аль-Асада, хоча його супротивники наполягають, що відхід з посади – єдиний шлях вирішити сирійську кризу.

"Всенародно обраний президент Сирії буде мати функції головнокомандуючого збройними силами, буде контролювати спеціальні служби і зовнішню політику", - йдеться в документі.

Прес-секретар російського МЗС заперечила підготовку якого-небудь документа до міжнародної зустрічі по Сирії на цьому тижні у Відні. "Ця інформація не відповідає дійсності", - сказала Марія Захарова.

Згідно з документом, сирійські сторони повинні погоджувати дії на майбутній конференції, яка буде організована ООН, а реформи буде очолювати не Асад, а кандидат, узгоджений усіма сторонами.

Проект документа також передбачає, що для припинення вогню в Сирії "операції проти ІДІЛ та інших терористичних груп повинні бути припинені".

Один із західних дипломатів заявив, що Москва хоче використати це визначення, щоб охопити всі повстанські угруповання, не тільки джихадистів.

"Росія хоче, щоб цей список включав всі групи, що борються з кимось ще, а не тільки з ІДІЛ, а це значить і групи, які борються проти режиму Асада", - сказав дипломат.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.