ЄС не говоритиме з Євразійським союзом про Україну, ЗМІ помилилися – джерела

Четвер, 19 листопада 2015, 10:26

Джерела "Європейської правди" в структурах ЄС спростовують дані ЗМІ про нібито плани ЕК розпочати переговори з Євразійським економічним союзом (ЄАЕС) щодо Угоди про асоціацію з Україною та з інших питань.

Наявність таких планів виключили три не залежних один від одного співрозмовників; один з них припустив, що ЗМІ некоректно зрозуміли інформацію про підготовку непублічного дослідження європейської зовнішньополітичної служби щодо ЄАЕС.

Про те, що українська угода може стати предметом міжінституційних переговорів ЄС-ЄАЕС повідомило на початку тижня "Радіо Свобода".

"Це категорично неправдива інформація. Жодних переговорів з Євразійським союзом ми не тільки не ведемо, але і не плануємо", – запевнив співрозмовник, наближений до керівництва Єврокомісії.

 "Євразійський союз справді хотів би встановити інституційні відносини з Євросоюзом і надалі виступати в якості переговорної сторони. Але ж ми чудово розуміємо, що це - штучна організація, де немає спільно сформованої політики, навіть торгівельної, яка не функціонує так, як заявлено. Росія формує порядок денний, а інші вимушені підкорятися, при чому роблять це не завжди – Казахстан та Білорусь не дуже щасливі.

То навіщо нам переговорами з ними додавати ЄАЕС додаткову публічну легітимність?", - пояснив інший співрозмовник  в Брюсселі причини відмови ЄС від таких переговорів.

Ще більш хибною в ЄС називають інформацію про нібито наміри обговорити з ЄАЕС українське питання в двосторонньому форматі. Як відомо, з Росією консультації щодо торгівельних питань проходять в тристоронньому форматі за участі України.

 Водночас, один зі співрозмовників визнав, що в Європейській службі зовнішніх дій є плани підготувати внутрішнє непублічне дослідження щодо функціонування ЄАЕС – на його підготовці, за словами джерела, наполягає Федеріка Могеріні. Європейський дипломат припустив, що саме  ця інформація призвела до хибних трактувань в ЗМІ.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.