Єврокомісія почала провадження проти Угорщини за атомну угоду з РФ

Четвер, 19 листопада 2015, 13:48

Єврокомісія надіслала формальне повідомлення угорському уряду про початок провадження проти Угорщини, чия атомна угода з Росією порушує правила ЄС.

Про це йдеться у заяві Єврокомісії.

"Європейська комісія вирішила сьогодні розпочати процедуру початку провадження проти Угорщини щодо реалізації проекту АЕС Пакш II", - йдеться у повідомленні.

Як зазначається, після обміну інформацією з угорською владою у ЄК лишаються сумніви з приводу сумісності з правилами ЄС про державні закупівлі укладеної з російським "Росатомом" угоди про будівництво двох енергоблоків атомної електростанції "Пакш".

"Угорський уряд доручив будівництво двох нових реакторів і реконструкцію двох додаткових реакторів АЕС "Пакш II" без прозорої процедури", - заявили в Єврокомісії.

Як заявили в ЄК, офіційне повідомлення уряду є першим кроком у процедурі провадження і в угорської влади відтепер є два місяці, щоб відповісти на аргументи Єврокомісії.

Як повідомлялося, влада Угорщини уклала контракт з російською компанією "Росатом" на проектування та будівництво двох нових енергоблоків потужністю 1200 мегават кожен на угорській АЕС "Пакш" в 2014 році.

Згідно з договором, Росія надає Угорщині кредит у розмірі до 10 млрд євро на реалізацію проекту. Загальна вартість будівництва реакторів становить 12 млрд євро.

Раніше ЗМІ повідомляли, що ЄС взагалі заблокував угоду, однак пізніше в ЄК уточнили, що йшлося лише про угоду про постачання ядерного палива з Росії на угорську АЕС.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.