В Держдумі РФ пропонують стягнути з країн Балтії $130 млрд

П'ятниця, 20 листопада 2015, 13:16

Депутати Держдуми РФ від КПРФ Валерій Рашкін і Сергій Обухов запропонували направити країнам Балтії зустрічні фінансові позови, загальна сума яких може становити щонайменше $130 млрд.

Про це пише російська газета "Известия".

Рашкін і Обухов вважають, що Росія може висунути зустрічні позови країнам Балтії, грунтуючись на історичних моментах XVIII і XX століть.

Таку ініціативу депутати висунули у відповідь на те, що країни Балтії вирішили вимагати відшкодування за радянську окупацію компенсації від Москви.

Крім того, офіційна Рига закликала президента Росії Володимира Путіна "вибачитися за окупацію балтійських країн під час Другої світової війни".

Наразі латвійський уряд називає попередню суму шкоди від СРСР в 300 млрд євро, естонський — $49 млрд, а литовський - $28 млрд.

Депутати нагадують про компенсацію Російської імперії в XVIII столітті Швеції за Ліфляндію (сучасна Естонія. — ред.), а також суму, що відійшла герцогу Курляндскому — в якості плати за Курляндію (територія сучасної Латвії. — ред.).

Депутати відзначають, що зараз ці суми — два млн єфімків і 1,4 млн талерів, відповідно, у перерахунку на нинішній курс складають $100 і $30 млрд.

Росія, на їх думку, може претендувати на отримання цих коштів, особливо після тих витрат, що були спрямовані Радянським союзом на відновлення балтійських республік після війни.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.