Рада Європи: належного розслідування вини міліції в одеській трагедії не було

Середа, 4 листопада 2015, 10:42

Рада Європи вважає, що належного розслідування вини міліції, на якій лежить значна частини вини в одеській трагедії, проведено не було.

Про це йдеться у висновках, які зачитав голова Міжнародної дорадчої групи Ніколас Братца на прес-конференції в Києві.

"Масові заворушення загалом, як в частині дій співробітників міліції так і учасників цих заворушень, повинні розслідуватися органом, який є повністю незалежним від усіх осіб, що перебувають під слідством. МДГ не вважає, що Головне слідче управління МВС відповідає цьому критерію", - зазначено в звіті РЄ.

Крім того, в РЄ заявили про відсутність належного розслідування і вини пожежної служби.

"Хоча найближча пожежна частина перебувала менш ніж у п’яти хвилинах їзди від Куликового поля, перші пожежні машини прибули більше ніж за тридцять хвилин (після повідомлень на лінію 101)", - нагадують експерти РЄ.

В РЄ відзначили, що пожежна служба підпорядкована МВС і дії пожежників розслідували також в МВС.

"Рішення про передачу до МВС для подальшого розслідування  дій співробітників ДСНС порушує серйозне питання відсутності інституційної та практичної незалежності,  - зазначається в звіті. - Недоліки в розслідуванні дій співробітників ДСНС залишаються найбільш яскравим прикладом відсутності ретельності в розслідуванні...  

Це розслідування розпочалося лише в жовтні 2014 року, майже через півроку після подій, і лише за скаргою третьої особи. Два місяці потому виявилось, що ГУ МВС в Одеській області начебто не просунулося в розслідуванні справи ані на крок, у зв’язку з чим матеріали цієї справи були передані до ГСУ МВС".

Детальніше про звіт Ради Європи щодо розслідування Україною одеської трагедії читайте в статті "Європейської правди" "Звіт Ради Європи щодо одеської трагедії: "Чи здатне слідство знайти істину? Є сумніви".

Європейська правда також публікує повний текст підсумкової частини звіту МДГ.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.