Рада провалила "безвізовий пакет"

Четвер, 5 листопада 2015, 19:05

Верховна Рада у четвер змогла проголосувати лише за 2 з 13 необхідних для запровадження безвізового режиму законопроекти.

Як повідомляє кореспондент "Європейської правди", після відсутності консенсусу щодо двох антикорупційних законопроектів в сесійній залі, голова ВР Володимир Гройсман оголосив про закриття засідання та перенесення розгляду на вівторок.

Зокрема, депутати не змогли прийняти в другому читанні закон 3040, що передбачає створення  Нацагентства з питань виявлення, розшуку та управління активами, одержаними від корупційних та інших злочинів.

Після тривалих дискусій щодо поправок до закону та 15-хвилинних консультацій 230 депутатів проголосували за те, щоб відправити законопроект 3040 на повторне друге читання.

Відсутній був також консенсус серед депутатів щодо іншого проекту закону 2540а "Про внесення змін до Кримінального процесуального кодексу України щодо окремих питань накладення арешту на майно з метою усунення корупційних ризиків при його застосуванні".

Як відомо, у четвер зранку міністерство юстиції виступило із заявою, в якій звинуватило депутатів Верховної ради у спробі змінити cуть законопроекту настільки, що він може стати на захист майна корупціонерів від арештів та конфіскації.

У відповідь голова комітету з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності Андрій Кожем'якін виступив з вимогою до міністра юстиції Павла Петренка вибачитися перед членами комітету.

Після того, як дві спроби відправити законопроект 2540а на повторне друге читання увінчались провалом (203 та 206 голосів), спікер Гройсман закрив засідання.

Водночас, як повідомляла раніше "Європейська правда",  ВР ухвалила два закони, необхідні для запровадження безвізового режиму між Україною та ЄС.

Зокрема в першому читанні було ухвалено проект закону "Про внесення змін до Цивільного процесуального кодексу України щодо встановлення факту народження або смерті на тимчасово окупованій території України", за що проголосували 300 народних обранців.

Окрім того, 304 депутатів ВР проголосували в другому читанні проект закону "Про зовнішню трудову міграцію" ( перше читання закон пройшов в "безвізовий четверг" 8 жовтня).

Водночас парламентарі відмовилися розглядати норму Трудового кодексу щодо заборони трудової дискримінації, яка є обов'язковою умовою для скасування Євросоюзом віз для громадян України.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.