Світ засудить Україну, якщо не розслідують вбивства на Майдані і в Одесі - представник РЄ

Субота, 7 листопада 2015, 13:20

Українська сторона не повинна ігнорувати порушення прав людини у процесі розслідування вбивств на Майдані і в Одесі, які виявила Міжнародна дорадча група Ради Європи (МДГ РЄ). 

Як заявив в інтерв'ю DT.UA директор з прав людини і спеціальний представник РЄ в Україні Крістос Джакомопулос, якщо Київ це зробить, на Україну чекає міжнародний осуд.

"Робота Міжнародної дорадчої групи – допоміжний процес для української влади. Ідея полягає в тому, щоб попередити слідчі органи України, які розслідують події на Майдані і в Одесі, що є певні недоліки, які порушують Європейську конвенцію з прав людини", -  зазначив він.

Дипломат додав, що в обох звітах  було вказано, що такі порушення базових прав людини існують.

"Українська влада зі свого боку має взяти до уваги позицію МДГ і вжити корегувальні дії там, де це можливо", - заявив Джакомопулос.

На питання, що буде, якщо Київ проігнорує зауваження МДГ, він заявив: українському уряду в такому разі доведеться відповідати в ЄСПЛ за позовами жертв насилля.

"Мета звіту – не нав'язувати щось, а попередити владу, що бездіяльність зрештою призведе до порушення, яке буде розглядатися в суді. Тоді український уряд і Україна як держава і суб'єкт міжнародного закону буде розкритикована за порушення прав людини у двох важливих справах: щодо подій на Майдані і в Одесі. Я думаю, що це політична відповідальність влади в Україні уникнути такої критики", - пояснив Джакомопулос. 

Як відомо, у Києві було оприлюднено звіт МДГ про розслідування подій в Одесі з наджорсткою критикою української правоохоронної системи.

"Європейська правда" опублікувала повний текст підсумкової частини звіту МДГ.

Українська правда

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.