До запуску ЗВТ з ЄС Раді треба прийняти 8 законопроектів - експерт

Вівторок, 1 грудня 2015, 10:26

Для вдалого запуску режиму вільної торгівлі з Європейським Союзом, який запрацює з 1 січня 2016 року, Верховній раді треба до кінця грудня прийняти як мінімум вісім законопроектів.

Про це йдеться в статті "Встигнути все! Лишився місяць до запуску вільної торгівлі з ЄС", оприлюдненій на "Європейській правді", яка підготовлена експертом інформаційної кампанії "Сильніші разом!" Марією Голуб.

Йдеться про пакети законопроектів у сфері безпечності та якості харчових продуктів ("Про безпечність та гігієну кормів", "Про маркування, представлення та пакування (фасування) кормів", а також щодо приведення процедури держреєстрації в кормовому секторі до вимог ЄС), а також антимонопольного законодавства (№2431 щодо методики розрахунку штрафів та №2168а щодо нових правил надання дозволів на концентрації – вже прийняті у першому читанні).

Окрім цього, народним депутатам необхідно активізувати роботу в реформуванні енергетичної сфери, ухваливши закон "Про Національну комісію, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг", а також прийняти закони "Щодо впровадження концепції "Єдиного вікна" та "Про публічні закупівлі".

Також експерти наголошують на необхідності введення посади віце-прем’єра з євроінтеграції, "який має взяти на себе координацію всіх реформ, передбачених Угодою, та на найвищому рівні забезпечити захист і реалізацію торговельно-економічних інтересів України на ринках Євросоюзу".

"Якщо не пришвидшимось з реформами і чітким планом дій по імплементації ЗВТ – просто втратимо шанс та дискредитуємо ідею євроінтеграції як способу модернізувати й оновити країну", - резюмує експерт. 

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.