Імена Тягнибока і Наливайченка в історії з картинами з'явилися через детектива

Виправлено
Субота, 12 грудня 2015, 12:27

Імена  екс-глави СБУ Валентина Наливайченка і лідера ВО "Свобода" Олега Тягнибока в історії з викраденими картинами з'явилися через розслідування приватного детектива Артура Бранда.

Це випливає з інтерв'ю ZN.UA  директора музею Західної Фрісландії Еда Гірдінка.

Зокрема, він вірить, що на рішення повертати картини чи ні впливають також лідер ВО "Свобода" Олег Тягнибок і екс-глава СБУ Валентин Наливайченко, спираючись лише на інформацію від детектива Артура Бранда.

"Артур Бранд провів власне розслідування. Знаєте, злочинний світ, пов'язаний з мистецтвом, не такий вже і великий. Це, напевно, звучить дивно, але коли хтось пропонує 24 викрадені картини, ця інформація поширюється блискавично. Тому Бранд звернувся до своїх контактів в Східній Європі і з'ясував, що була пряма зв'язок між ополченцями і Олегом Тягнибоком. Також під час розслідування дуже часто згадувалося й ім'я Валентина Наливайченка", - сказав Гірдінк.

"Зрозуміло, що бійці не діють самостійно, а є люди, які кажуть їм, що робити з картинами. Тому ми вирішили, що дуже важливо знати, хто вирішує, повертати їх чи ні", - додав він.

При цьому директор музею Західної Фрісландії визнав, що напевно не знає, яку роль у цій історії відіграють Наливайченко і Тягнибок.

Водночас ZN.UA ставить під сумнів таланти Бранда як приватного детектива і інформованість про українські політичні реалії, посилаючись на вельми сумнівну інформацію з сайту детектива.

"Не може не бентежити ні швидкість, з якою мистецтвознавець "встановив" причетність Тягнибока і Наливайченка до викрадених картин, ні безапеляційність його висновків", - зазначає видання..

Як відомо, картини, які були вкрадені в 2005 році з Музею Західної Фрісландії в місті Хорн (Нідерланди), за словами керівництва музею, наразі знаходяться в руках українських збройних формувань. В музеї заявили також про причетність екс-глави СБУ Валентина Наливайченка і лідера ВО "Свобода" Олега Тягнибока до цієї історії.

При цьому колишній голова Служби безпеки України Валентин Наливайченко відкидає звинувачення у причетності до вимагання викупу за викрадені з музею в Нідерландах картини.

Олег Тягнибок у відповідь на звинувачення запропонував музею портрети українських націоналістів.

В той же час в уряді Нідерландів заявили, що немає причин сумніватися в тому, що Україна сприятиме розслідуванню справи викрадених картин з Музею Західної Фрісландії.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.