Парламент Нідерландів готується переглянути асоціацію з Україною через референдум

Середа, 16 грудня 2015, 12:33

Парламент Нідерландів буде змушений повторно голосувати за ратифікацію Угоди Україна-ЄС, якщо референдум з цього питання у квітні відхилить ратифікацію угоди.

Про це йдеться у статті "Шлях до референдуму – реалії та міфи щодо голосування в Нідерландах про Україну".

Згідно із голландським законодавством, референдум визнається чинним за явки громадян у 30%. В разу успіху партії Geen Peil, яка ініціювала референдум, уряд має внести до парламенту законопроект або про скасування ратифікації Угоди про асоціацію, або про її остаточну ратифікацію (усупереч результату референдуму).

У будь-якому разі, парламент має проголосувати за цей законопроект.

Подібне голосування стане другим загальнонаціональним референдумом в історії Нідерландів (та першим на основі нового закону, що набув чинності лише в липні).

"Під час першого ж референдуму, в 2005 році, голландці відхилили проект Конституції ЄС. Це також був "консультативний" референдум, але він мав реальні наслідки для всього Євросоюзу", - йдеться у статті.

Дві більш-менш проукраїнські партії, соціал-демократи PvdA (член урядової коаліції) та християнські демократи CDA, вже заявили, що вони враховуватимуть волю виборців під час повторного голосування в парламенті. PvdA, CDA та дві загалом скептичні до України партії – SP та PVV – мають 81 місце в парламенті (зі 150).

Цього більш ніж достатньо для провалу ратифікації у разі переголосування. Отже, ключовим стає питання про те, як Geen Peil зуміє використати популістські настрої, що домінують у суспільстві. 

Як повідомлялося, Виборча рада Нідерландів призначила референдум щодо Угоди про асоціацію Україна-ЄС на середу 6 квітня 2016 року.

Раніше в Нідерландах зібрали необхідну кількість підписів для проведення консультативного референдуму щодо ратифікації Угоди про асоціацію з Україною.

Зібрати підписи вдалося завдяки інтенсивній онлайн-кампанії сатиричного блогу GeenStijl, групи громадян Burgercomite ЄС ("Комітет громадян ЄС") і євроскептичного мозкового центру "Форум для демократії".

Як відомо, парламент Нідерландів завершив процедуру ратифікації Угоди про асоціацію між Україною та ЄС 7 липня.

Читайте також: "Робота над референдумом. Реакція нідерландських ЗМІ на візит Порошенка"

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.