ЄК налаштована подати рекомендацію надання безвізового режиму Україні - Томбінський

Середа, 16 грудня 2015, 17:42

Після переговорів президента України Петра Порошенка з керівниками інституцій ЄС у Брюсселі в середу стане зрозумілою доля звіту Єврокомісії щодо лібералізації візового режиму для України.

Про це сказав голова представництва Євросоюзу в Україні Ян Томбінський, повідомляє Інтерфакс-Україна.

"Нам слід сьогодні дочекатися зустрічі президента (України) із президентами Європейської ради, Європейської комісії та Європарламенту. Це буде останнє обговорення", - сказав Томбінський.

За його словами, безвізовий режим - "це своєрідний контракт" між ЄС та Україною. "А для контракту необхідне розуміння обох сторін щодо того, що його положення не декларативні, що вони виконуються. І для цього, можливо, і потрібне ще сьогодні обговорення у Брюсселі", - наголосив дипломат.

Посол запевнив, що у Брюсселі є впевненість у тому, що це буде останній звіт із питань лібералізації візового режиму ЄС з Україною.

"А останній - це означає, що Єврокомісія налаштована подати до Європейської ради і Європарламенту рекомендацію надання безвізового режиму Україні", - пояснив Томбінський.

"Нам необхідно почекати підсумків переговорів у Брюсселі, ми сьогодні чекаємо всі цих деталей. Але є налаштованість, щоб відкрити безвізовий режим для України і щоб Єврокомісія дала рекомендацію з метою ухвалення рішення про скасування візового режиму для громадян України, коли передбачені зобов'язання у рамках лібералізації візового режиму реалізовані", - сказав голова представництва ЄС в Україні.

Як повідомлялося, оприлюднення звіту про стан виконання Україною Плану дій візової реалізації відкладено через невідповідність поправок в закон Нацагенції з повернення та управління незаконно виведеними активами вимогам Єврокомісії.

Детальніше читайте в статті "Європейської правди" "Два кроки від безвізового режиму – чому Єврокомісія скасувала "безвізову доповідь".

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.