Тисячі поляків протестували проти дій влади

Фото
Субота, 19 грудня 2015, 16:45

Тисячі поляків вийшли на вулиці більше десятка польських міст для того, щоб виступити проти дій нової влади.

Про це повідомляє TVN24.

Мітинги були організовані "Комітетом захисту демократії", створений громадськими активістами після перших рішень правлячої партії "Право і справедливість", пов'язаних з перевиборами членів колегії Цивільного суду.

Зокрема, у Варшаві згідно з повідомленнями ЗМІ, на вулиці вийшло близько 13 тисяч осіб.

У Варшаві протест тривав близько 2 годин

Столична демонстрація тривала дві години, а припинено її після анонімного повідомлення про бомбу. Демонстранти поділилися святковим оплатком, співали колядки і державний гімн, передає "Польське радіо".

Окрім Варшави, до акції приєдналися два десятки міст, зокрема: Познань, Краків, Катовіце, Замостя, Люблин, Бєльсько-Бяла, Щецин, Лудзь, Ґданськ, Вроцлав, Ченстохова, Торунь, Бидґощ, Кошалін, Ельбльонґ, Кельце.

Демонстрації відбулися також поза межами країни, зокрема у Брюсселі, Берліні, Лондоні і Токіо.

У Брюсселі, зокрема, демонстранти зібралися під постійним представництвом Польщі в ЄС. Вони несли прапори Польщі та  ЄС, а також банери польською, англійською та французькою мовами з гаслами проти знищення демократії.

Як відомо, вибори п'ятьох суддів Конституційного суду викликали чимало суперечок не тільки в Польщі, але і в Європі.

Так, в суботу, 12 грудня в Польщі десятки тисяч людей протестували проти дій влади. Зокрема, мітингувальники висловлювали незгоду зі скандальним зміщенням з посад суддів Конституційного суду, призначеного попереднім складом парламенту перед закінченням його каденції.

Нагадаємо, дії польської влади вже отримали негативну оцінку в Європарламенті. Зокрема президент ЄП Мартін Шульц заявив, що події у Польщі мають "характер державного перевороту".

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.