Штайнмаєр запропонував відновити Раду НАТО-РФ

Середа, 2 грудня 2015, 08:15

У зв'язку з політичним конфліктом між Росією і Туреччиною міністр закордонних справ Німеччини Франк-Вальтер Штайнмаєр запропонував відновити діяльність Ради НАТО-Росія.

Про це він заявив на полях зустрічі глав МЗС Альянсу в Брюсселі, повідомляє Deutsche Welle.

Так,  Штайнмаєр заявив, що військові обох сторін "повинні використовувати можливості для обміну інформацією, щоб уникнути ризиків".

Німеччина вже протягом декількох місяців виступає за відновлення контактів між НАТО та Росією. Проте всі зусилля Берліна в цьому напрямку не принесли успіху, оскільки східноєвропейські союзники по Північноатлантичному альянсу виступають проти повернення до партнерських відносин з російською стороною.

Рада НАТО-Росія була утворена у 2002 році, щоб налагодити довірчі зв'язки між недавніми супротивниками в холодній війні. В останній раз вона скликалась на дипломатичному рівні влітку 2014 року. НАТО відмовився від продовження діалогу з Москвою, після того як Росія анексувала півострів Крим і стала відкрито підтримувати збройних сепаратистів на сході України.

Нагадаємо, 24 листопада над Сирією був збитий фронтовий бомбардувальник Су-24 російської авіагрупи. За даними турецької влади, російський літак, перед тим як його збив турецький винищувач F-16, не реагував на попередження.

Літак впав в сирійській провінції Латакія біля кордону з Туреччиною, де базується російська авіація. 

Туреччина заявила, що збила російський літак заради захисту свого суверенітету.

Путін назвав інцидент з літаком "ударом в спину, який завдали посібники терористів".

У відповідь на збитий літак Росія ввела санкції проти Туреччини. 

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.