СБУ заблокувала експорт українського волоського горіха до ЄС - ЗМІ

Середа, 23 грудня 2015, 14:12

За вказівкою СБУ вантажі українських експортерів волоського горіха до Європейського Союзу затримують на українських митницях від кількох тижнів до місяця.

За інформацією Аліси Юрченко, спеціального кореспондента програми "Наші гроші", лише протягом грудня на українських митницях заблокували товару на суму понад 1 млн дол.

Про це вона повідомила під час прес-брифінгу в Українському кризовому медіа-центрі.

Як повідомила Юрченко, з подібною проблемою зіткнулися низка найбільших експортерів волоського горіха з різних регіонів України. "Лише у грудні у компаній заблокований горіх на суму понад 1 мільйон доларів. Це загальна вартість контрактів за тим обсягом горіху, який зараз перебуває на різних митницях країни", – відзначила вона.

Українські підприємці та їх європейські партнери заявляють, що затримка на митницях за вказівкою СБУ є тиском на бізнес.

Ситуація в усіх випадках виглядає майже однаково. Вантаж успішно пройшов фітосанітарну пробу, але після позитивного висновку митники на підставі листа СБУ повторно взяли зразки на аналіз.

Підприємці стверджують, що звернення у будь-які державні установи завершуються тим, що їх направляють до СБУ, де "не дають жодної відповіді".

За інформацією Аліси Юрченко у митників до усіх вантажів немає жодних питань, окрім того, що є інформація від СБУ, через митники не можуть випускати цей горіх.

У СБУ пояснюють, що інцидент не є тиском на бізнес, а пов’язаний "з боротьбою з корупцією у фітосанітарній службі і на митниці". Підприємці переконані, що зазначене кримінальне провадження є не більш ніж приводом для тиску на бізнес. 

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: