Генсек ООН уникає допомоги Україні, ми здатні вплинути на обрання його наступника – посол

Середа, 23 грудня 2015, 16:44

Нинішній генеральний секретар ООН уникає вирішення українського питання і тому Україна зробить все можливе для того, щоб його наступник приділяв цьому питанню більше уваги.

Про це новий посол України в ООН Володимир Єльченко розповів в інтервʼю "Європейській правді".

"До прикладу, подивимося на роль генерального секретаря ООН у вирішенні нашого конфлікту. Відверто кажучи, вона близька до нульової", – відзначив Єльченко.

Втім, він зазначив, що саме під час дворічного членства України в Раді безпеки ООН буде обиратися новий генеральний секретар. Тому Україна спробує посприяти тому, щоб на цю посаду була обрана така людина, яка має уважніше поставитися до українсько-російського конфлікту.

Він також підкреслив, що нинішній генсек ООН міг би займати набагато активнішу позицію. Зокрема, підтримавши започаткування  в Україні окремого офісу щодо Донбасу і Криму – окрім тієї місії ООН в Україні, яка є сьогодні.

"І достатньо було б його особистого рішення, яке не потрібно погоджувати в РБ ООН. Але…" – сказав Єльченко.

Він також додав, що офіс ООН не приділяє достатньої уваги питанню розмінування на Донбасі, незважаючи на те, що в ООН є значний досвід і кошти для вирішення цієї проблеми.

"Нинішній офіс ООН займається цим питанням, але "між іншим", а головне для них – гуманітарна допомога, права людини, моніторинги тощо. І тому цього не зроблено", – додав Єльченко.

Як повідомлялося, 9 грудня президент Петро Порошенко призначив Володимира Єльченка постійним представником України при Організації Об'єднаних Націй.

На цій посаді Володимир Єльченко змінив Юрія Сергеєва, який був представником України при ООН з 2007 року.

Як відомо, Єльченко з 2014 року перебував у Києві - після агресії РФ проти України Київ відкликав посла, знизивши рівень свого представництва в РФ.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.