Росія переозброюється, а Путін провокує США і НАТО - NYT

інфографіка
П'ятниця, 25 грудня 2015, 16:48

Росія посилила свою військову активність і самостверджується на світовій арені з категоричністю, якої не бачили з часів холодної війни, посилюючи напруженість у відносинах із Заходом.

Про це йдеться у статті The New York Times під назвою "Росія переозброюється для нової ери".

Росія реінвестувала у свої бази в Арктиці: будівництво нових, розширення старих і розгортання персоналу, щоб керувати ними.

Аналітики кажуть, що зусилля Росії в Арктиці частково викликані зміною клімату, оскільки країна прагне використовувати і захищати морські торговельні шляхів і ресурси нафти і природного газу в районах, які стали більш доступними через танення льодовиків.

Нові або оновлені військові бази РФ з 2014 року

Росія різко збільшила військовий бюджет - майже на $11 млрд у період з 2014 по 2015 рік. Москва заявляє, що надолужує недостатні інвестиції після розпаду Радянського Союзу.

Але санкції, накладені на РФ через конфлікт в Україні, зниження цін на нафту та інші фінансові проблеми призвели до ослаблення російської економіки, і аналітики очікують, що військові витрати зменшаться.

Графік зростання військового бюджету РФ

Росія запланувала мобілізацію більш ніж 100 тисяч військовослужбовців, а також масштабні навчання.

"Ці зусилля служать для бойової підготовки військ і демонстрації військової сили в світі. До навчань також часто включають підрозділи, які контролюють ядерний арсенал Росії. НАТО відреагувало, розгорнувши свої власні вправи", - йдеться у статті..

"Зображення, які російські офіційні джерела передають, свідчать, що вони готуються до масштабної міждержавної війни. Мова йде не про миротворчі місії або боротьбу проти повстанців", - сказав Йохан Норберг зі шведського оборонного дослідницького агентства.

Військові літаки РФ неодноразово порушували або наближалися до повітряного простору інших країн, включаючи США.

"Кількість і серйозність інцидентів зростає. У листопаді в Туреччині був збитий російський літак, який за запевненнями турецької влади увійшов в її повітряний простір. Льотчик загинув, як і ще один військовий, який був у рятувальній місії", - відзначає видання.

Інші вторгнення також були небезпечні, як в березні 2014 року, коли ледь не сталося зіткнення між комерційним літаком з 132 пасажирами і російським розвідувальним літаком, що не передав свої позиції.

"Путін намагається спровокувати США і НАТО на військові дії і створити видимість, що вони становлять загрозу для Росії в цілях зміцнення власної популярності", - сказав Кімберлі Мартен, професор коледжу Барнард і директор програм американо-російських відносин в Колумбійському університеті.

Крім того, Росія купує, оновлює і розвиває свою військову техніку, маючи намір модернізувати 70% свого військового озброєння до 2020 року.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.