В Латвії заявили про загрозу нацбезпеці з боку спецслужб РФ

Вівторок, 8 грудня 2015, 15:23

Уряд Латвії схвалив доповідь прем'єр-міністра про національну безпеку, однією з найбільших загроз для якої є діяльність російських спецслужб.

Про це повідомляє видання Delfi.

У доповіді підкреслюється, що одна з найбільш серйозних загроз нацбезпеці — спрямована проти НАТО і ЄС діяльність зарубіжних спецслужб і розвідки. Враховуючи географічне положення Латвії, найбільшу загрозу для країни представляють російські спецслужби.

Метою іноземних спецслужб є отримання закритої інформації, яка дала б їх країнам переваги в прийнятті політичних, економічних і військових рішень.

Крім того, ці спецслужби роблять активні дії, щоб впливати на прийняття рішень Латвією, ЄС і НАТО, а також на громадську думку.

Зазначається, що іноземні спецслужби працюють проти Латвії та її громадян через дипломатичні представництва, а також зі своєї території, намагаючись створити керовану мережу агентів в засобах масової інформації, державних і муніципальних установах, недержавних організаціях, політичної і бізнес-середовищі. Все більша увага приділяється віртуальному простору і соціальним мережам.

У доповіді також наголошується, що зовнішньополітичні події, в тому числі військові дії в Україні і в Сирії, створення терористичних угруповань на Близькому Сході, зростаючий приплив біженців в ЄС, атаки терористів на країни-учасниці ЄС, суттєво вплинули також на внутрішню політику Латвії.

У цьому контексті саме внутрішня і зовнішня безпека стала пріоритетом діяльності уряду в 2016 році, тому необхідно зміцнювати ефективність і Національних збройних сил і правоохоронних органів, а також довіру мешканців до держави. 

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.