РФ вимагає від України повернути ГОСТи і відмовитися від шляху до стандартів ЄС

Середа, 9 грудня 2015, 16:14

Росія в рамках тристоронніх переговорів щодо запровадження з 2016 року вільної торгівлі Україна-ЄС пропонує, щоби Київ повністю відмовився від зближення своїх стандартів з європейськими.

Про це йдеться у статті "ГОСТ до 2025 року, зупинка законодавства – ЄвроПравда з’ясувала деталі переговорів з РФ та ЄС".

За проектом Москви, в промисловості треба повернути старі норми українського нормативного поля, не сумісні з європейськими. Причому – навіть у тих сферах, де такі технічні регламенти вже запроваджені.

За вимогою РФ, Київ має повернути всі ГОСТи та ДСТУ, які діяли станом на весну 2014 року. "Тобто ми маємо забути про європейські стандарти і для промтоварів, і для продовольчої продукції", - йдеться у статті.

Росія раніше вже визначила та погодила з ЄС та Україною сім промислових категорій, що цікавлять її найбільше (переважно – у сфері машинобудування). В них неєвропейські норми мають зберігатися "до 2025 року", а в усіх інших – "на термін до 5 років".

І, наостанок, для російських товарів, які постачаються на територію України, пропонується довічно (адже дата завершення періоду не зазначена) застосовувати не українські стандарти, адаптовані до вимог ЄС, а "технічне регулювання та фітосанітарні стандарти СНД".

В разі узгодження всіх перерахованих  вимог Російська Федерація готова відмовитися від своїх намірів впровадити з 1 січня економічні санкції проти України.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.