Новим кандидатом у прем'єри Молдови став олігарх Плахотнюк

Середа, 13 січня 2016, 14:12

Демократична партія Молдови, яка раніше повідомила про формування парламентської більшості, висунула кандидатом на пост прем'єр-міністра свого першого заступника  та олігарха Володимира Плахотнюка.

Про це повідомив лідер ДПМ Маріан Лупу після консультацій з президентом Ніколає Тимофті, передає Newsmaker.

Демократи збиралися оголосити ім'я свого кандидата на посаду прем'єр-міністра після засідання постійного політбюро партії, яке пройшло у середу вранці в офісі ДПМ і закінчилося приблизно в 11:00 — 11:30.

Однак після засідання демократи до преси не вийшли. При цьому журналістів блокували в крилі будівлі, і керівництво партії змогло покинути офіс без зустрічі з пресою.

Після цього до ЗМІ вийшов представник ДПМ, який сказав, що кандидата буде оголошено пізніше, після зустрічі представників Демпартії з президентом. ЗМІ крім того повідомили, що зустріч відбудеться в президентській резиденції в Кондрице.

Згідно з ухвалою Конституційного суду (КС) країни, у разі формування в парламенті документально оформленої більшості президент зобов'язаний призначити кандидатом у прем'єри кандидатуру, запропоновану цією більшістю.

Раніше ДПМ повідомила про створення такої більшості: крім самих демократів до неї увійшли екс-комуністи, ліберали і вісім ліберал-демократів, які заявили про готовність приєднатися до більшості і підтримати кандидата Демпартії в прем'єри.

Після офіційного призначення кандидата у прем'єри у нього є два тижні на формування складу уряду і подання його до парламенту.

Раніше КС постановив, що в разі, якщо парламент до 29 січня (в тримісячний строк після відставки кабміну) не призначить новий кабінет міністрів, президент повинен розпустити парламент і призначити дострокові вибори.

Нагадаємо, це вже друга (і остання) спроба обрання уряду. Перша спроба з обрання кабінету міністрів під головуванням екс-прем'єра Іона Стурзи завершилася провалом. Спеціальне засідання парламенту 4 січня, на якому депутати повинні були розглянути питання про вотум довіри уряду Стурзи, було закрито, не розпочавшись, через відсутність кворуму.

Президент Тімофті тоді самостійно висунув кандидата в прем'єри, відмовившись підтримати кандидатуру Демпартії, яка наполягала на висуненні першого заступника голови ДПМ, олігарха Володимира Плахотнюка.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.