Іран заявляє, що виконав найважливішу вимогу на шляху до зняття санкцій

Четвер, 14 січня 2016, 16:04

Іран демонтував серцевину ядерного реактора на атомній електростанції у місті Арак, що було основною вимогою на шляху до скасування світових санкцій.

Про це заявив речник Організації з атомної енергетики Ірану Бехруз Камальванді, повідомляє Reuters.

Демонтаж серцевини реактору значною мірою зменшує здатність Ірану виробляти плутоній, який можна використати для виготовлення атомної бомби.

Це питання було одним із найскладніших для вирішення у довгострокових ядерних переговорах з шістьма державами.

"Серцевина реактора на АЕС в Араку була демонтована. Інспектори МАГАТЕ відвідають станцію з метою її перевірки. Після цього, вони повідомлять про результати свій центральний офіс. Ми готові до дня остаточної реалізації угоди", - сказав Камальванді.

За його словами, "день реалізації угоди", коли з Ірану будуть зняті міжнародних санкцій в обмін на згортання іранської ядерної програми відповідно до угоди, укладеної в липні 2015, настане "дуже скоро".

Як повідомлялося, Євросоюз продовжив на два тижні призупинення санкцій проти Ірану.

Призупинення санкцій проти Ірану, термін дії яких спливав за шість місяців після історичної домовленості 14 липня з Тегераном, було продовжено до 28 січня.

Водночас дипломати очікують, що санкції з Ірану будуть зняті раніше.

Зокрема, раніше повідомлялося, що санкції можуть бути зняті до понеділка 18 січня.

Так, Тегеран очікує, що 15 січня Міжнародна агенція з атомної енергії (МАГАТЕ) представить доповідь, в якій визнає виконання Іраном зобов’язань в рамках атомної угоди, яку було досягнуто в липні минулого року.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.