Рада Європи не задоволена рівнем захисту прав нацменшин в Грузії

П'ятниця, 15 січня 2016, 12:17

Попри значний прогрес щодо розробки законодавства у сфері захисту прав національних меншин, їхнє становище у Грузії і надалі залишається важким. 

Про це йдеться у звіті Ради Європи, який є у розпорядженні ЄвроПравди.

Так, Консультативний комітет Рамкової Конвенції про захист національних меншин (РКНМ) опублікував звіт, у якому йдеться про те, що національні меншини в Грузії і надалі почуваються "вигнанцями", мовні бар'єри все ще існують, при цьому якість навчання у школах, де викладання ведеться не грузинською мовою, залишає бажати кращого.

В той же час в Грузії міжетнічна ненависть і міжконфесійна напруженість залишається на високому рівні.

Комітет відзначає, що хоча навчання мовами національних меншин (вірменською, азербайджанською і російською) проводиться у близько 300 шкіл, якість навчання в них загалом лишається нижче середнього, оскільки належні стандарти ще не розроблені.

Водночас, незважаючи на те, що рівень знання грузинської мови серед меншин покращився, мовні бар'єри все ще існують і ускладнюють представникам меншин доступ до важливих суспільних благ.

Цьому сприяє загальне почуття маргіналізації національних меншин у суспільному житті.

Серед інших питань, що викликають стурбованість Ради Європи, експерти відзначили низький рівень поінформованості у суспільстві стосовно стандартів у сфері захисту прав людини, відсутність чіткої державної політики в області стимулювання їх ефективного застосування і низька якість мовлення на мовах меншин.

Незважаючи на узгоджені зусилля на різних рівнях, участь національних меншин у державних справах як і раніше залишається на низькому рівні.

Експерти Ради Європи також відзначили вкрай малу кількість завершених розслідувань і карного переслідування злочинів на ґрунті міжетнічної ненависті.

Запровадження православної релігійної практики у школах часто супроводжується упередженим ставленням вчителів та адміністрації школи до представників інших релігійних конфесій, що може призвести до відчуження і приниження учнів, які належать до національних меншин, з різними переконаннями.

Крім того, це суперечить законодавству, яке визначає школу як нейтральний простір, де релігійна індоктринація і насильницька асиміляція заборонені.

Стосовно Абхазії і Південної Осетії консультативний комітет знову закликає всі зацікавлені сторони до конструктивного діалогу з метою забезпечення прав осіб, які належать до національних меншин, на всій території Грузії.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.