Стало відомо, як ЄС просив Україну призначити віце-прем’єра з євроінтеграції

Понеділок, 18 січня 2016, 14:49

Низка країн Євросоюзу підготувала пропозиції та рекомендації щодо підтримки України, і однією із ключових є призначення віце-премьера з питань євроінтеграції.

Про це йдеться у статті ЄвроПравди "Новий віце-прем’єр, підтримка, спільні візити – закриті пропозиції в ЄС щодо України".

"Критичну важливість має ефективна та дієва структура з координації реформ в Україні, зокрема – створення посади віце-прем’єра з європейської інтеграції", – закликали в ЄС.

В якості авторів концепції зазначені Данія, Швеція, Польща, Німеччина, Британія, Нідерланди, Румунія, Естонія і Литва.

Низка інших країн доєдналися до підтримки цих ідей вже після завершення формування документу.

Відкрита рекомендація Євросоюзу про віце-прем’єра є новим поворотом. Досі вона лунала лише на зустрічах тет-а-тет, а в усіх документах йшлося лише про активізацію реформ.

"Україна має сама обрати інструментарій – чи буде міністерство, чи окремий орган, чи щось інше", – наголошували у спілкуванні з ЄП численні європейські дипломати.

Схоже, тепер в Брюсселі зрозуміли: настав час чітких пріоритетів. Маючи кілька варіантів, Україна часом вирішує не робити змін взагалі.

Звісно, позиційний документ ще не є офіційною публічною позицією Брюсселя. Та оскільки під ним вже підписалися ключові держави ЄС, відмінність стає дедалі меншою.

І очевидно, що вже ближчим часом тиск європейських партнерів щодо віце-прем’єра посилиться.

Як повідомлялося, голова комітету Верховної ради з питань євроінтеграції Ірина Геращенко заявила, що віце-прем'єра з європейської інтеграції не призначають через небажання прем'єр-міністра Арсенія Яценюка.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.