Wyborcza виправила прем'єра: Польща прийняла двох біженців з України, а не мільйон

Середа, 20 січня 2016, 14:57

Інформація про те, що до Польщі прибуло близько мільйона біженців з України, озвучена в Європарламенті премʼєр-міністром країни Беатою Шидло, не відповідає дійсності.

Як пише Gazeta Wyborcza з посиланням на дані Управління у справах іноземців, протягом 2015-го року статус біженця у Польщі отримали двоє громадян України.

"Загалом же, за даними управління, протягом 2003-15 років українці подали до Польщі заледве 5,3 тис. заяв про набуття статусу біженця (більшість у 2014-2015 рр.)", – пише видання.

При цьому, як свідчить статистика управління, переважна більшість таких заяв або відхиляється або просто ігнорується.

"У 2015 році статус біженця в Польщі отримали двоє громадян України. 24 людини отримали так званий додатковий захист, а шість - згоду на толерантне перебування", – підкреслює видання.

Також Gazeta Wyborcza вказує на те, що у прес-службі уряду досі не відповіли на запитання про те, на які дані спиралася Беата Шидло.

Можливо, припускає видання, Шидло спиралася на загальну кількість українців, які перебувають у Польщі.

Втім, і ця статистика навряд чи може бути релевантною у цьому контексті, відзначає видання.

Видання повідомляє, що на початку грудня 2015 року українці мали більше 65 тисяч чинних "карт поляка".

Також видання підкреслює, дійсно, багато українців прибуває до Польщі у пошуках роботи.

За останніми офіційними даними, від січня до листопада 2015-го року українці подали 724 тис. заяви про отримання дозволу на працю.

Відомо також, що у 2015 році польські консульські установи видали українцям 924,6 тис. віз, у тому числі 457,8 тис. так званих одноразових шенгенських віз і 466,7 тис. національних.

Нагадаємо, 19 січня, виступаючи у Європарламенті, прем'єр-міністр Польщі Беата Шидло заявила, що країна прийняла "близько мільйона мігрантів з України".

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.