В Польщі хочуть змінити закон про вибори – ЗМІ

Четвер, 21 січня 2016, 10:57

Правляча партія Польщі "Право і Справедливість" хоче змінити закон про вибори і, зокрема, виборчу систему.

Про це повідомляє видання Newsweek Polska.

Перші повідомлення про те, що правляча партія хоче змінити закон про вибори, з’явилися минулої п’ятниці. Про необхідність такої зміни говорив на закритому засіданні ПіС голова партії Ярослав Качиньський.

У справі змін виборчого законодавства ПіС надихається пропозиціями руху "Кукіз'15", робота над ними, як зазначає видання, може початися в будь-який день.

Серед пропозицій – зміна виборчої системи на змішану: 230 депутатів Сейму обиралися б за пропорційною системо, ще 230 – в одномандатних округах.

Крім того, у ПіС хочуть змінити систему функціонування Центральної виборчої комісії. Наразі до неї входять 9 суддів, обраних президентами Конституційного суду, Найвищого адміністративного суду і Найвищого суду. ПіС хоче, щоб до комісії входили 6 представників парламентських фракцій і 3 суддів.

Нагадаємо, минулорічний референдум у Польщі, одним з питань якого були одномандатні округи, закінчився провалом через вкрай низьку явку.

Як відомо, запроваджені новою владою зміни до законів про Конституційний суд, про ЗМІ вже викликали занепокоєння в ЄС щодо демократичності уряду Польщі.

Нагадаємо, 13 січня, Європейська комісія вирішила розпочати процедуру перевірки щодо Польщі у звʼязку з ухваленням закону про Конституційний суд та останніх змін до законодавства про ЗМІ.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.