Молдовська опозиція оскаржила в Конституційному суді скандальне призначення уряду

Четвер, 21 січня 2016, 17:00

Опозиційна парламентська фракція Партії соціалістів Республіки Молдова (ПСРМ) подала запит до Конституційного суду щодо законності призначення уряду Павла Філіпа, яке відбулося напередодні.

Як повідомляє Newsmaker, сьогодні, 21 січня, протестувальники, які зібралися біля будівлі КС, вимагають від суду анулювати голосування в парламенті щодо вотуму довіри новому уряду.

В той же час лідери трьох опозиційних партій, які зібрали спільну акцію протесту, Андрій Нестасе, Ігор Додон і Ренато Вусатий не стали повідомляти деталі щодо запиту в КС.

"З запитом можна буде ознайомитися трохи пізніше. Ми просимо анулювати вчорашнє голосування. Ми просимо, щоб засідання КС відбулося якомога швидше. Коли буде засідання, ми попросимо всіх протестувальників зібратися біля будівлі КС", - сказав лідер ПСРМ Ігор Додон.

Лідери опозиції Молдови пообіцяли, що у тому випадку, якщо КС не анулює голосування, вони не відступлять і продовжать протестні акції.

Видання відзначає, що запит до КС був поданий від імені партії соціалістів, оскільки молдовське законодавство обмежує категорії осіб і інституцій, які мають право подавати запит. В їх число входять президент, уряд, міністр юстиції, Вища судова палата, генпрокурор, депутати, парламентська фракція, народний адвокат, Народні збори Гагаузії.

Раніше повідомлялося, що в Молдові тривають протести проти затвердження уряду.

Нагадаємо, пізно ввечері 20 січня  новопризначений уряд Павла Філіпа таємно склав присягу. Під парламентом в цей час проходив мітинг проти обрання Філіпа прем’єром, який закінчився штурмом будівлі. Штурм парламенту завершився пізно ввечері, представники опозиці та протестних рухів під тиском спецназу залишили будівлю.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.