Керрі: Іран може посилити фінансування тероризму завдяки скасуванню санкцій

Четвер, 21 січня 2016, 20:01

Держсекретар США Джон Керрі заявив про ймовірність того, що частина коштів, які Іран отримає внаслідок відміни санкцій, підуть на фінансування різних терористиних груп.

Про це він повідомив сьогодні в кулуарах Всесвітнього економічного форуму, який відбувається у Давосі, повідомляє Associated Press.

"Я думаю, що частина грошей опиниться у розпорядженні Корпусу Вартових Ісламської революції (КВІР) або інших об'єднань, деякі з яких віднесені до терористичних", – відзначив Керрі.

Він також підкреслив, що наразі у західних держав немає можливості якось запобігти такому перетіканню грошей для відновлення підтримки Іраном тих терористичнх угруповань, які Тегеран фінансував раніше.

Іран, на думку Керрі, внаслідок відміни санкцій, отримав доступ до 55 млрд дол., а не до 100-150, як це зазначали деякі спостерігачі

Крім того, він заявив, що Іран потребує більш ніж $500 млрд інвестицій в інфраструктуру і принаймні $100 мільярдів Ірану потрібно вкласти в розвиток свого енергетичного сектору.

Також сьогодні Керрі відкинув іранську критику щодо використання економічних санкцій Вашингтона, заявивши, що вони запроваджуються при необхідності.

Керрі сказав, що американські санкції відносно Ірану та інших країн будуть "використані раціонально і ефективно" і будуть використовуватися в майбутньому.

"Ми чітко зрозуміти: ми використовуємо санкції, коли ми вважаємо, що вони обґрунтовані, з метою протидіяти поведінці, яка, як ми вважаємо, порушує закони або резолюції Ради Безпеки ООН або загрожує Сполученим Штатам", - цитує агенція Керрі.

Як повідомлялося, світові лідери погодились на скасування жорстких санкцій проти Ірану в обмін на дотримання Тегераном своїх зобовʼязань щодо обмеження розробки ядерної зброї.

Євросоюз уточнив, що з Ірану знімаються не всі санкції, а лише економічні й фінансові обмеження, які пов'язані з його ядерною програмою.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.